देवांगन जाति के गोत्र
Gotras in the Dewangan Caste

देवांगन जाति के गोत्रों की सूची और उनके महत्व के बारे में जानें।
Learn about the list of gotras in the Dewangan caste and their significance.

देवांगन जाति के गोत्र
Gotras in the Dewangan Caste

देवांगन जाति में गोत्रों का विशेष महत्व है और शादी-विवाह के लिए सही जोड़ी खोजने में यह महत्वपूर्ण भूमिका निभाते हैं।
Gotras hold special significance in the Dewangan community and play a crucial role in finding the right match for marriage.

  • लेंजवार (Lenzwar)
  • कुमज (Kumaj)
  • बाराबुधिया (Barabudhiya)
  • हडा़हू (Hadaahu)
  • धकेता (Dhaketa)
  • सोनपरेता / कुकुरपरेता / परेता (Sonpareta / Kukurpareta / Pareta)
  • भेलवा (Bhelwa)
  • तरार (Tarrar)
  • खटकी (Khatki)
  • लिमजा (Limja)
  • बांगडा़ / बांगर (Bangda / Bangar)
  • नेवरा (Nevra)
  • बांकुरा (Bankura)
  • कोसरिया / सोनकोसरिया (Kosariya / Sonkosariya)
  • गरकट्टा (Garkatta)
  • राजापूज्या (Rajapujya)
  • निखार (Nikhar)
  • ज्ञानकोहरी (Gyankohri)
  • नन्दनवार / नन्हेवार (Nandanwar / Nanhewar)
  • रेहकवार / रेड़कू (Rehkawar / Redku)
  • गोषा / गोखा (Gosha / Gokha)
  • बुर्रा / गुर्रा (Burra / Gurra)
  • नारायणवंशी (Narayanvanshi)
  • नागवंशी / नागरवंशी (Nagvanshi / Nagarvanshi)
  • दुर्गवंशी (Durgvanshi)
  • गुरुवंशी / रघुवंशी (Guruvanshi / Raghuvanshi)
  • पदुमवंशी (Padumvanshi)
  • रुद्रवंशी (Rudravanshi)
  • शुकरवंशी (Shukravanshi)
  • सूर्यवंशी (Suryavanshi)
  • देववंशी (Devvanshi)
  • वशिष्ठ (Vashishtha)
  • विश्वामित्र (Vishwamitra)
  • शार्दुल / सांडिल (Shardul / Sandil)
  • कश्यप (Kashyap)
  • गर्ग (Garg)
  • गौतम (Gautam)
  • देवराज (Devaraj)
  • मेघराज (Meghraj)
  • गजराज (Gajraj)
  • धर्मराज (Dharmaraj)
  • सोनभद्रा (Sonbhadra)
  • सोरता (Sorta)
  • सिंघनी / सिंहनी (Singhani / Singhni)
  • सिंह (Singh)
  • सियार (Siyar)
  • सोनयानी / सोनवानी (Sonyani / Sonwani)
  • हनुमानवंश (Hanumanvansh)
  • कोदरिया (Kodariya)
  • कुम्भज (Kumbhaj)
  • कौशिक (Kaushik)
  • वाचबंधु (Vachbandhu)
  • अश्विनी कुमार (Ashwini Kumar)
  • बोकरिया (Bokariya)
  • बेसियार (Besiyar)
  • बांधा / बाघा / बाधिन (Bandha / Bagha / Badhin)
  • ध्रुवे (Dhruve)
  • कुंहार / कुम्भज / कोहार (Kunhar / Kumbhaj / Kohar)
  • भुसा (Bhusha)
  • यवार / पवार (Yawar / Pawar)

विवाह के नियम (गोत्र अनुसार)
Marriage Rules (According to Gotras)

देवांगन समाज में समान गोत्र के भीतर विवाह नहीं होता है। यह परंपरा विवाह के लिए सही जोड़ी खोजने में मदद करती है।
In the Dewangan community, marriage is not permitted within the same gotra. This tradition helps in finding the right match for marriage.

देवांगन शादी से जुड़ें
Join the Dewangan Matrimony Platform

क्या आप देवांगन समाज में अपना जीवनसाथी ढूंढ रहे हैं?DewanganShaadi.com एक सुरक्षित और विश्वसनीय मंच प्रदान करता है।
Looking for a life partner within the Dewangan community?DewanganShaadi.com offers a secure and trusted platform to find a compatible match.